Ten Westen van het Oldambtmeer in de provincie Groningen ligt het Zuidlaardermeer. Met 540 hectare is dit meer een stuk kleiner dan het 800 hectare tellende Oldambtmeer.

Historie

In tegenstelling tot het Oldambtmeer (aanleg 2006) is het Zuidlaardermeer heel oud. Het meer is waarschijnlijk ontstaan in de Middeleeuwen door bedijking, klei-afzetting en kanalisering.

Het Zuidlaardermeer is ook voor natuurliefhebbers interessant. Het ligt op de grens van de provincie Groningen met haar weidse polders en de provincie Drenthe met haar bos- en heidegebieden. Uniek voor het Zuidlaardermeer is dat er een populatie bevers is uitgezet.

Watersport

Doordat het Zuidlaardermeer al zo lang bestaat kent het meer een rijke watersporttraditie. Er zijn meerdere jachthavens en horecapaviljoens rond het meer en er is een actieve zeilvereniging. Hierdoor is het er altijd gezellig. Groot nadeel van het Zuidlaardermeer is echter de waterdiepte. In de uitgebaggerde vaargeul kan prima gevaren worden, maar een groot deel van het meer is voor veel schepen onbevaarbaar.

Vergelijking

Oldambtmeer

Zuidlaardermeer

Grootte

800 ha

540 ha

Bevaarbaarheid

Goed

Slechts gedeeltelijk

Aantal Jachthavens em horeca

Gemiddeld

Veel

Uniek kenmerk

Project Blauwestad

Bever