In het Oosten van de provincie Groningen ligt het Oldambtmeer. Met een oppervlakte van zo’n 800 hectare is dit een van de grotere meren van Nederland.

Historie

Het Oldambtmeer is aangelegd als onderdeel van woon- en recreatieproject Blauwestad. Het idee voor dit project ontstond eind jaren ’80. De leefbaarheid in het Oost-Groningse Oldambt stond onder druk door vergrijzing en een hoge werkloosheid. Veel landbouwgrond lag braak. De bedenkers van Blauwestad wilden het Oldambt aantrekkelijker maken voor mensen van buitenaf. Het plan omvatte een groot meer met daaromheen 1500 kavels bestemd voor vrijstaande huizen voor permanente bewoning. Er werd met name gemikt op welvarende mensen uit de randstad.

Op 12 mei 2005 draaide Koningin Beatrix de kraan open en kon het Oldambtmeer, zoals het meer bij Blauwestad ging heten, vollopen. In de zomer van 2006 was het meer gereed en in april 2007 werd het officieel geopend voor de watersport. Huninga’s Watersport en Zeilschool Blauwestad waren de eerste twee watersportbedrijven die toen van start gingen. In 2010 zijn beide bedrijven gefuseerd. Het gecombineerde watersportbedrijf bestaat uit Jachthavens Blauwestad, Bootverhuur Blauwestad en Zeilschool Blauwestad.

Watersport

Het Oldambtmeer kent geen eeuwenlange watersporttraditie, omdat het meer pas sinds 2006 bestaat. Toch heeft de watersport er al een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn op dit moment 2 jachthavens direct aan het Oldambtmeer en in totaal 4 jachthavens in het Blauwestadgebied. Het Oldambtmeer is in het Zuiden aangesloten op het Winschoterdiep en in het Noorden op het Termunterzijldiep. Hierdoor kun je gemakkelijk richting het Paterswoldsemeer, Zuidlaardermeer, Schildmeer of Damsterdiepcircuit varen.

Door de waterdiepte van ongeveer 1.30 meter is het Oldambtmeer met name geschikt voor sloepen, motorboten en open zeilboten.