Ten Westen van het Oldambtmeer, in de provincie Drenthe, ligt het Leekstermeer. Met 335 hectare is dit meer een stuk kleiner dan het 800 hectare tellende Oldambtmeer.

Historie

Het Leekstermeer is ontstaan in de prehistorie. Het meer wordt ook wel Zulthermeer of Zulthe genoemd, wat waarschijnlijk zout meer betekent. Tot de 16e eeuw stond het Leekstermeer in open verbinding met de zee. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de (bij)naam.

Tot 1990 behoorde het Leekstermeer ook tot de provincie Groningen, maar in dat jaar is de gemeentegrens van de stad Groningen verplaatst naar de Noordoever van het Leekstermeer en kwam het meer geheel op Drents grondgebied te liggen.

Watersport

Het Leekstermeer ligt in natuurgebied de Onlanden. Dit is een prachtig moerasbosgebied om doorheen te kanoën. Door de geringe waterdiepte van 1 tot 1,50 meter is het Leekstermeer verder alleen geschikt voor kleine bootjes. In het Zuidwesten van het meer ligt Vakantiepark en Jachthaven Cnossen. Dit is de belangrijkste haven van het Leekstermeer. Ook in het Noordoosten zijn nog enkele campings met aanlegplekken aanwezig.

Vergelijking

Oldambtmeer

Leekstermeer

Grootte

800 ha

335 ha

Bevaarbaarheid

Goed

Slechts gedeeltelijk

Aantal jachthavens aan meer

2

1

Hoeveelheid horeca

Gemiddeld

Gemiddeld

Uniek kenmerk

Project Blauwestad

Moerasbosgebied de Onlanden