Als u een halve dag bij ons komt varen dan is de vaarroute Rondje Blauwestad wat voor u. Deze vaarroute leidt u over het Oldambtmeer en door alle woonwijken van Blauwestad. Bovendien passeert u onderweg een aantal leuke restaurants met terras aan het water.

Woongebied Het Riet Blauwestad

U start het Rondje Meerland uiteraard bij ons in de Jachthaven Midwolda. Van daaruit vertrekt u in Zuid-Oostelijke richting naar woongebied Het Riet van Blauwestad. In dit woongebied vindt u de mooiste huizen van Blauwestad. De architectuur is erg divers, van moderne kubus tot rietgedekte villa.

Aan de Oostkant van woongebied het Riet vindt u direct de eerste horecagelegenheid aan het water: Paviljoen Flonk.

Natuurgebied Reiderwolde

Via brug Glazenmaker komt u op het Reiderdiep richting Beerta. Aan uw rechterhand ziet u natuurgebied Reiderwolde. Dit natuurgebied is eigendom van een groepje boeren. Zij wilden meer doen met hun land dan voedsel verbouwen.

Reiderwolde bestaat uit 200 hectare gevarieerd landschap met bossen, graslanden, moerassen, rietlanden, rijen knotwilgen, kikkerpoelen en oeverzwaluwwanden. Uiteraard zijn er ook veel wandel- en fietsroutes door het gebied. In het Zuidelijk deel van Reiderwolde vindt u een rode uitkijktoren, een amfitheater en een natuurbegraafplaats.

Speeltuin Beerta

Heeft u kleine kinderen aan boord? Dan is het leuk om na brug Oeverlibel linksaf te slaan richting het dorpshaventje van Beerta. Hier vindt u namelijk ’t Speulparadies. Dit een speeltuin met kinderboerderij met slechts 1 euro entree! Terwijl de kinderen rennen, spelen en alpaca’s aaien kunnen volwassenen genieten van een kop koffie. Kijk voor meer informatie op Speeltuinbeerta.nl.

Stoomgemaal Winschoten

Als u het Reiderdiep verder volgt richting de Oostereinderplas, dan komt u vlak na jachthaven Reiderhaven in Beerta langs het Stoomgemaal Winschoten. Dit is een van de slechts negen stoomgemalen die er nog over zijn in Nederland. Het is het enige vijzelstoomgemaal ter wereld. De stoommachine stamt uit 1895. Naast het stoomgemaal ligt Hotel Restaurant In den Stallen met terras vlakbij het water.

Woongebied het Park Blauwestad

Via het Blauwe diep en brug Paardenbijter komt u weer op het Oldambtmeer. Rechts ziet u de wijk Het Park van Blauwestad, dat gekenmerkt wordt door statige herenhuizen. Het grootste huis in deze woonwijk heeft wel wat weg van een Disney kasteel, compleet met witte torens. Let op dat u hier goed in de vaargeul blijft varen (tussen de rode en groene boeien), want daarbuiten is de kans dat u vast komt te zitten erg groot.

Langste fiets- en wandelbrug van Europa

Voorbij woongebied het Park vindt u een lange vissteiger. Dit is een prima plek om even aan te leggen om te zwemmen. Even verderop ligt de Pieter Smitbrug, met 800 meter is dit de langste fiets- en wandelbrug van Europa. Deze brug ligt over het Oldambtmeer, het Winschoterdiep en de snelweg A7 en verbindt Blauwestad met de stad Winschoten.

Woongebied Havenkwartier Blauwestad

Op de plek waar het Oldambtmeer breder wordt ziet u rechts het Havenkwartier Blauwestad. Hier is een grote blauwe uitkijktoren die u een mooi uitzicht over Blauwestad biedt. Ook vindt u er ons havenkantoor en Restaurant Blauwestad. Aan de boulevard bevinden zich een aantal kleine pop-up shops en bij het strand staat een snackwagen.

Oldambtmeer

Vanaf het Havenkwartier is het nog een half uur tot drie kwartier varen naar Jachthaven Midwolda. Onderweg ziet u het Midwolderbos aan uw linkerhand en woongebied De Wei van Blauwestad aan uw rechterhand. Wist u trouwens dat het Oldambtmeer met zo’n 800 hectare het grootste meer van Groningen is?

Meerland

U vaart nu in Noordelijke richting en passeert een versmalling in het meer. Deze stond niet op de oorspronkelijke tekeningen van Blauwestad. Er was echter een boer die zijn land niet wilde verkopen en daarom heeft men om zijn land heen gegraven. Uiteindelijk is het land onteigend en heeft men slechts een deel afgegraven. Het schiereiland dat u nu gepasseerd bent heet Meerland en is een van de laatst overgebleven hoogveengebieden van de provincie Groningen.

Jachthaven en strand Midwolda

Uw eindbestemming is nu in zicht. Recht voor u ziet u de jachthaven en daar links van het grote zandstrand van Midwolda. Dit is een van de grootste recreatiestranden van de provincie Groningen. Eenmaal terug in de jachthaven zullen we u welkom heten en u vragen wat u van deze vaarroute vond.

Andere vaarroutes

Komt u langer of korter dan een halve dag bij ons varen? Maak dan het Rondje Meerland (2uur) of het Rondje Oldambt (7 uur). Iedere huurder krijgt van ons een routekaart mee aan boord. Hierdoor wordt verdwalen bijna onmogelijk.