Als u 2 uur bij ons komt varen met een van onze elektrosloepen voor 6 personen, dan is het elektrisch rondje Meerland wat voor u. Wij hebben de route speciaal voor deze boot aangepast zodat u voldoende tijd heeft om te varen, te kijken en te genieten. Deze vaarroute leidt u over het Oldambtmeer, langs woonwijk De Wei van Blauwestad en om het schiereiland Meerland, waarop het laatste hoogveengebied van de provincie Groningen te vinden is.

Woongebied Havenkwartier Blauwestad

U start de vaarroute elektrisch rondje Meerland uiteraard bij ons in jachthaven Havenkwartier Blauwestad, want dat is de vaste ligplaats van onze elektrische sloepen voor 6 personen. Vanuit de haven vaart u in westelijke en daarna noordelijke richting langs Woongebied Havenkwartier Blauwestad. Dit woongebied met huizen in oud-Hollandse stijl ziet eruit als een nostalgisch havendorp.

Woongebied de Wei Blauwestad

Voorbij het Havenkwartier ziet u aan uw linkerhand het Midwolderbos liggen. Deze hoek van het Oldambtmeer is ingericht als natuurgebied en afgezet met gele boeien en rood-wit-rode borden. Om de aanwezige watervogels niet te verstoren is het achter de boeien verboden om te varen. Gelukkig mag u ze wel van een afstandje bewonderen. Aan uw rechterzijde ziet u woongebied de Wei. Dit woongebied kende bij het begin van Blauwestad vrij strenge bouwregels, waardoor de meeste woningen zijn gebouwd met rode baksteen en zwarte dakpannen.

Meerland

U vaart nu in Noordelijke richting en passeert een versmalling in het meer. Deze stond niet op de oorspronkelijke tekeningen van Blauwestad. Er was echter een boer die zijn land niet wilde verkopen en daarom heeft men om zijn land heen gegraven. Uiteindelijk is het land onteigend en heeft men slechts een deel afgegraven. Het schiereiland waar u nu langs vaart heet Meerland en is een van de laatst overgebleven hoogveengebieden van de provincie Groningen.

Huningameer

Zodra u om de punt van Meerland gevaren bent houdt u rechts aan en volgt u de oever van Meerland in Zuidelijke richting. U vaart nu op de plek waar heel vroeger het Huningameer lag. Naar dit 15e eeuwse meer is ons moederbedrijf Huninga’s Watersport vernoemd. U passeert de Vlintenberg, een schiereiland dat in de toekomst zal worden klaargemaakt voor recreatie. U nadert nu de Zuiderringdijk, een straatnaam die is overgebleven uit de tijd dat het Huningameer werd drooggelegd. De brug waar u onderdoor vaart heet de Kanaaljuffer. Houd hier links aan. U vaart nu door woongebied De Wei van Blauwestad.

Bouwproject Het Arsenaal

Tijdens het laatste stuk van de vaarroute Elektrisch rondje Meerland vaart u tussen de woongebieden De Wei en het Havenkwartier door. Vlak na de brug Vuurjuffer ziet u aan uw linkerhand bouwproject Het Arsenaal verreizen. Op het Oldambtmeer slaat u linksaf en komt u weer bij Jachthaven Havenkwartier Blauwestad uit. Misschien heeft u na afloop van de vaartocht nog even tijd voor frisse duik bij Strand Zuid.

Andere vaarroutes

Komt u langer dan 2 uur bij ons varen? Maak dan het Elektrisch rondje Blauwestad (3 uur). Iedere huurder krijgt van ons een routekaart mee aan boord. Hierdoor wordt verdwalen bijna onmogelijk.