Als u een halve dag bij ons een van onze elektrosloepen voor 6 personen komt varen, dan is het elektrisch rondje Blauwestad wat voor u. Wij hebben de route speciaal voor deze boot aangepast zodat u voldoende tijd heeft om te varen, te kijken en te genieten. Deze vaarroute leidt u over het Oldambtmeer en door alle woonwijken van Blauwestad. Bovendien passeert u onderweg een paar leuke restaurants met terras aan het water.

Woongebied Havenkwartier Blauwestad

U start de route in jachthaven Havenkwartier Blauwestad. Onder de grote blauwe uitkijktoren is ons havenkantoor waar u de elektrische sloep voor 6 personen kunt huren. Naast ons havenkantoor ligt Restaurant Blauwestad. Bij het strand bevinden zich een aantal kleine pop-up shops en een snackwagen. Voor afvaart en na afloop van de vaartocht kunt u hier nog even nagenieten met wat eten of drinken.

Oldambtmeer

Vanuit de haven vaart u in westelijke en daarna noordelijke richting langs Woongebied Havenkwartier Blauwestad. Dit woongebied met huizen in oud-Hollandse stijl ziet eruit als een nostalgisch havendorp. U bevindt zich nu op het Oldambtmeer. Wist u trouwens dat dit meer met zo’n 800 hectare na het Lauwersmeer het grootste meer van Groningen is?

Woongebied de Wei Blauwestad

Voorbij het Havenkwartier ziet u aan uw linkerhand het Midwolderbos liggen. Deze hoek van het Oldambtmeer is ingericht als natuurgebied en afgezet met gele boeien en rood-wit-rode borden. Om de aanwezige watervogels niet te verstoren is het achter de boeien verboden om te varen. Gelukkig mag u ze wel van een afstandje bewonderen. Aan uw rechterzijde ziet u woongebied de Wei. Dit woongebied kende bij het begin van Blauwestad vrij strenge bouwregels, waardoor de meeste woningen zijn gebouwd met rode baksteen en zwarte dakpannen.

Meerland

U vaart nu in Noordelijke richting en passeert een versmalling in het meer. Deze stond niet op de oorspronkelijke tekeningen van Blauwestad. Er was echter een boer die zijn land niet wilde verkopen en daarom heeft men om zijn land heen gegraven. Uiteindelijk is het land onteigend en heeft men slechts een deel afgegraven. Het schiereiland waar u nu langs vaart heet Meerland en is een van de laatst overgebleven hoogveengebieden van de provincie Groningen.

Huningameer

Zodra u om de punt van Meerland gevaren bent houdt u rechts aan. U vaart nu op de plek waar heel vroeger het Huningameer lag. Naar dit 15e eeuwse meer is ons moederbedrijf Huninga’s Watersport vernoemd.

Woongebied Het Riet Blauwestad

Als u onder de brug Waterjuffer of Dwergjuffer doorgevaren bent, dan bevindt u zich in woongebied het Riet. Hier vindt u de mooiste huizen van Blauwestad. De architectuur is erg divers, van moderne kubus tot schuurwoning en rietgedekte villa.

Aan de Oostkant van woongebied het Riet vindt u de eerste horecagelegenheid aan het water op deze route: Paviljoen Flonk.

Natuurgebied Reiderwolde

Via brug Glazenmaker komt u op het Reiderdiep richting Beerta. Aan uw rechterhand ziet u natuurgebied Reiderwolde. Dit natuurgebied is eigendom van een groepje boeren. Zij wilden meer doen met hun land dan voedsel verbouwen.

Reiderwolde bestaat uit 200 hectare gevarieerd landschap met bossen, graslanden, moerassen, rietlanden, rijen knotwilgen, kikkerpoelen en oeverzwaluwwanden. Uiteraard zijn er ook veel wandel- en fietsroutes door het gebied. In het Zuidelijk deel van Reiderwolde vindt u een rode uitkijktoren, een amfitheater en een natuurbegraafplaats.

Speeltuin Beerta

Heeft u kleine kinderen aan boord? Dan is het leuk om na brug Oeverlibel linksaf te slaan richting het dorpshaventje van Beerta. Hier vindt u namelijk ’t Speulparadies. Dit een speeltuin met kinderboerderij met slechts 1 euro entree! Terwijl de kinderen rennen, spelen en alpaca’s aaien kunnen volwassenen genieten van een kop koffie. Kijk voor meer informatie op Speeltuinbeerta.nl.

Stoomgemaal Winschoten

Als u het Reiderdiep verder volgt richting de Oostereinderplas, dan komt u vlak na jachthaven Reiderhaven in Beerta langs het Stoomgemaal Winschoten. Dit is een van de slechts negen stoomgemalen die er nog over zijn in Nederland. Het is het enige vijzelstoomgemaal ter wereld. De stoommachine stamt uit 1895. Naast het stoomgemaal ligt Hotel Restaurant In den Stallen met terras vlakbij het water.

Woongebied het Park Blauwestad

Via het Blauwe diep en brug Paardenbijter komt u weer op het Oldambtmeer. Rechts ziet u de wijk Het Park van Blauwestad, dat gekenmerkt wordt door statige herenhuizen. Het grootste huis in deze woonwijk heeft wel wat weg van een Disney kasteel, compleet met witte torens. Let op dat u hier goed in de vaargeul blijft varen (tussen de rode en groene boeien), want daarbuiten is het ondiep en kunt u vast komen te zitten.

Langste fiets- en wandelbrug van Europa

Voorbij woongebied het Park vindt u een lange vissteiger. Dit is een prima plek om even aan te leggen om te zwemmen. Even verderop ligt de Pieter Smitbrug, de langste fiets- en wandelbrug van Europa. Deze brug ligt over het Oldambtmeer, het Winschoterdiep en de snelweg A7 en verbindt Blauwestad met de stad Winschoten.

De Wilgenborg, het Triadeem en Strand Zuid

U bent nu bijna aan het einde van de route. Voor u is de blauwe uitkijktoren van het Havenkwartier al in zicht. Aan uw rechterhand ziet u waterkunstwerk Het Triadeem. Daarachter ligt de Wilgenborg, een 12 meter hoog metalen bouwwerk dat in de toekomst geheel begroeid zal zijn met wilgen, zodat er een soort groene kathedraal ontstaat. Even voorbij de Wilgenborg ligt strand Zuid in Blauwestad. Hier kunt u straks nog even heerlijk zwemmen. Strand Zuid is via een houten loopbrug verbonden met de jachthaven. Als u de boot weer op de ligplaats hebt aangemeerd zijn we erg benieuwd wat u van deze vaarroute vond.

Andere vaarroutes

Komt u korter dan een halve dag bij ons varen? Maak dan het Elektrisch rondje Meerland (2 uur). Iedere huurder krijgt van ons een routekaart mee aan boord. Hierdoor wordt verdwalen bijna onmogelijk.