Als u onze motorkruiser voor een weekend komt huren, dan is een rondje Stad Groningen een aanrader. U kunt vrijdagmiddag of zaterdagochtend starten. Zaterdagavond overnacht in het centrum van de Stad Groningen en zondagmiddag bent u weer terug in Midwolda.

Jachthaven Midwolda en Blauwe Passage

Deze vaarroute start in Jachthaven Midwolda, de thuishaven van onze motorkruiser. Nadat we u de boot hebben uitgelegd kunt u direct op pad gaan, maar u kunt er ook voor kiezen om 's avonds in de haven te blijven en pas zaterdagochtend te vertrekken. U krijgt van ons een sleutel mee om een aantal bruggen en sluizen zelf te bedienen. De eerste ligt direct naast de jachthaven: de Blauwe Passage.

Het Nieuwe Kanaal

Na de sluis volgt u het kanaal in Westelijke richting en slaat u aan het einde rechtsaf, het Nieuwe Kanaal op. Dit kaarsrechte kanaal loopt van Midwolda naar Nieuwolda. Als u gelukt hebt kijkt u uit over velden vol golvend graan of koolzaad. Aan het eind van het Nieuwe Kanaal bevindt zich een kleine fietsbrug. Die kunt u ook zelf bedienen. U bevindt zich nu in Nieuwolda, op het Termunterzijldiep.

Termunterzijldiep

U volgt het Termunterzijldiep in Noordelijke richting. Na een aantal kilometer kunt u linksaf slaan richting Delfzijl. Is het vrijdagavond? Vaar dan rechtsdoor richting Termunterzijl. Daar kunt u op de boot overnachten en eventueel ook een lekker visje eten. Loop ook even door naar de dijk voor een blik op de Dollard, onderdeel van Werelderfgoed Waddenzee.

Delfzijl en Eemskanaal

Vanuit Termunterzijl vaart u richting Delfzijl. Via een industriegebied komt u op het Eemskanaal richting Groningen. Hier heeft u de keuze om dit grote kanaal helemaal te volgen tot de stad of om de toeristische route te nemen via het Schildmeer. Via het Eemskanaal is makkelijk en snel, maar ook saai. Wij raden daarom de toeristische route aan.

Schildmeer en Slochterdiep

Via de sluis bij de Groeve komt u op het Schildmeer. Dit meer is vooral populair bij windsurfers, aangezien het er door de Noordelijke ligging vaak goed waait. Aan de Westzijde van het Schildmeer vervolgt u de route via het Afwateringskanaal van Duurswold en het Slochterdiep. Deze smalle kanalen met kleine bruggetjes zorgen ervoor dat u zich niet hoeft te vervelen. Aan het einde van het Slochterdiep komt u weer uit op het Eemskanaal.

Stad Groningen

Nu vaart u de stad Groningen binnen. De stad kent meerdere jachthavens. Vanwege de centrale ligging raden wij de Oosterhaven aan. Deze passantenhaven ligt namelijk midden in het centrum van de stad, waardoor u binnen een paar minuten lekker op een terrasje kunt zitten. Op zondagochtend steekt u weer van wal en vaart u terug van Groningen richting Winschoten over het Winschoterdiep.

Winschoterdiep en Blauwestad

Ter hoogte van Winschoten slaat u af richting Blauwestad en verlaat u het Winschoterdiep. Via de Blauwediepsluis, die u zelf kunt bedienen, vaart u het Blauwestadgebied in. Na een aantal bruggen gepasseerd te hebben, waaronder de langste fiets- en wandelbrug van Europa, de Pieter Smitburg, komt u op het Oldambtmeer uit. Volg de vaargeul op het meer in Noordelijke richting. U komt langs woongebieden Het Havenkwartier en de Wei van Blauwestad. Uw eindpunt, de haven van Midwolda, is nu in zicht.