Hoe het allemaal begon

In april 2007 werd het Oldambtmeer, in het Oosten van de provincie Groningen, officieel in gebruik genomen als vaarwater. Het meer was aangelegd als onderdeel van het ambitieuze bouwproject Blauwestad, dat moest zorgen voor economische groei in de krimpregio Oost-Groningen. Aan de noordzijde van het Oldambtmeer, ter hoogte van Midwolda en Oostwold, waren een jachthaven en een groot strand aangelegd. Deze zogenaamde "Noordrand" was het startpunt van de watersport in het Blauwestadgebied.

Foto: Jachthaven Midwolda begin 2007

Concurrenten in de jachthaven

Aan de Noordrand, in de jachthaven in Midwolda, barstte begin 2007 direct een concurrentiestrijd los tussen twee bedrijven. Het nieuw opgerichte Huninga's Watersport hield zich bezig met het beheer van de jachthaven in opdracht van de gemeente. Ook verhuurde het bedrijf een tweetal sloepen en een paar zeilboten. Daarnaast werden er zeillessen aangeboden. Tegelijkertijd ging ook Zeilschool Bootverhuur Blauwestad van start in dezelfde jachthaven. Dit bedrijf, gestart door Thijs Huisman, verhuurde zeilboten en bood ook zeillessen voor volwassenen aan. Na een paar maanden met elkaar geconcurreerd te hebben kwamen beide bedrijven tot de conclusie dat het beter zou zijn om samen te werken. In deze pioniersfase was er simpelweg nog geen plek in Blauwestad voor twee bedrijven met dezelfde watersportactiviteiten. De samenwerking mondde uit in een fusie van beide bedrijven in 2010. Het gecombineerde Watersportbedrijf Huninga's BV, onder leiding van Thijs Huisman, opereert sindsdien onder 3 handelsnamen: Jachthavens Blauwestad, Bootverhuur Blauwestad en Zeilschool Blauwestad.

Foto: het eerste havenkantoor in Midwolda (2007-2008)

Van Thijs naar Team

Directeur en eigenaar van Bootverhuur Blauwestad is Thijs Huisman. Sinds zijn achtste is hij actief watersporter. Na zijn studie had Thijs een korte carrière in de Marketing, waarna hij besloot om watersportondernemer te worden. Dat doet hij met heel veel plezier sinds 2007. Bootverhuur Blauwestad is in 16 jaar tijd uitgegroeid van "uit de hand gelopen hobby" tot serieus bedrijf. De verhuurvloot bevat een groot aantal sloepen, motorboten, zeilboten, kano's en SUPs die vanuit twee locaties aan het Oldambtmeer verhuurd worden. Het team van Bootverhuur Blauwestad bestaat ondertussen uit 20 medewerkers, waaronder vaste krachten, scholieren, studenten en ZZP-ers. Bootverhuur Blauwestad is een erkend leerbedrijf en sinds 2022 aangesloten bij brancheorganisatie HISWA RECRON.

Kwaliteit en goed gastheerschap

Bij Bootverhuur Blauwestad staan twee dingen centraal: kwaliteit en goed gastheerschap. Daaronder verstaan we ten eerste dat onze boten goed moeten werken en netjes moeten zijn. Maar ook dat we onze klanten en gasten zo goed mogelijk op weg willen helpen met duidelijke uitleg van de boot en een kaartje met leuke vaarroutes. We zijn altijd benieuwd hoe we onze dienstverlening nog verder kunnen verbeteren. Heeft u suggesties? Vul dan ons contactformulier in.

Duurzaamheid

Nu de effecten van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden, zijn we ons er bij Bootverhuur Blauwestad van bewust dat wij ook iets kunnen en moeten doen. Hoe zorgen we ervoor dat onze impact op milieu en klimaat zo klein mogelijk is? We hebben een eerste stap gezet door onze vloot in 2020 uit te breiden met twee volledig elektrische sloepen. In 2021 hebben we de buitenboordmotoren achter onze zeilboten vervangen door elektromotoren. Eind 2022 hebben we onze 3 boten met dieselmotor verkocht. Begin 2023 zijn er 2 splinternieuwe grote elektrische sloepen voor in de plaats gekomen. Ons streven is om op termijn de volledige huurvloot te elektrificeren en hiermee onze uitstoot naar nul te brengen. Het zelf opwekken van de benodigde stroom zou daar perfect bij passen. De markt van elektrische motoren bevindt zich echter nog in het beginstadium. De prijs van een krachtige elektrische buitenboordmotor is 2 tot 3 keer zo hoog als die van een traditionele buitenboordmotor. De overstap naar 100% elektrisch mét behoud van rendement is een uitdaging die we de komende jaren stap voor stap aangaan.